Białko serwatkowe jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przez kulturystów suplementów diety, ale sięgają po nie także początkujący adepci ćwiczeń na siłowni. Często stosuje się je jako dodatek do diety, który ma wpłynąć na efektywność ćwiczeń fizycznych. Najważniejsze jest oczywiście odpowiednie dawkowanie, ponieważ codzienna dieta – już bogata w białko, może zaspokajać zapotrzebowanie kulturysty na ten produkt. Serwatka dodawana jest do takich produktów jak lody, środki pielęgnacyjne dla dzieci, czy słodkie wypiekane desery – ma zatem przede wszystkim właściwości żelujące. Spotyka się z nią każdy konsument, nie tylko miłośnik siłowni.
Białko serwatkowe wpływa przede wszystkim na rozszerzenie naczyń krwionośnych – a co za tym idzie, ułatwia aminokwasom dotarcie do mięśni. Cały proces służy wydajniejszemu ćwiczeniu, pozbyciu się tłuszczu oraz regeneracji mięśni po treningu. Szczególne zainteresowanie dietą białkową wynika głównie z faktu, że osoby uprawiające ciężki, fizyczny trening spragnione są większej ilości białka, ponieważ wyczerpany organizm spala zdecydowanie więcej tłuszczu. Coraz częściej pojawiają się opinie, że rozsądne przyjmowanie serwatki nie wpływa na pogorszenie się stanu zdrowia ćwiczących. Pamiętać jednak należy o tym, że może być ona niebezpieczna dla osób, które nie tolerują laktozy, a ta znajduje się między innymi właśnie w serwatce.