Prawidłowy metabolizm podczas wysiłku fizycznego może zostać wsparty poprzez spożycie białek dobrej jakości. Specjaliści przekonują, iż wzmożona aktywność powinna iść w parze z przyjmowaniem białka serwatkowego. Dlaczego najbardziej efektywne jest przyjmowanie tego typu związku? Kluczową rolę odgrywa tu pozbawienie odżywek obecności laktozy. To właśnie ta substancja może przyczynić się do obciążenia organizmu, spowolnić metabolizm, a nawet doprowadzić do problemów w układem trawiennym. Izolaty białek serwatkowych posiadają wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu organizm osoby trenującej otrzymuje składniki potrzebne do wytworzenia energii oraz wzmocnienia masy mięśniowej. Większość odżywek, w których głównym składnikiem jest białko serwatkowe sprzedawanych jest w postaci proszku do samodzielnego przyrządzenia. Jak należy przygotować produkt, aby był gotowy do spożycia? Wystarczy kilka łyżek białka rozpuścić w 200 ml wody lub mleka. Taki płyn należy spożywać najczęściej dwa razy dziennie – po przebudzeniu, a także po zakończonej aktywności fizycznej.