W zależności od rodzaju odżywki stężenia protein są różne. Wyróżnia się przede wszystkim: białka serwatkowe, kazeinę mleka, białka sojowe. Każde z nich jest nieco inne i zalecane dla innych typów sportowców – lekkoatletów, sportowców. Najważniejsze jest jednak to, aby pamiętać, że odżywki białkowe powinny być przyjmowane w odpowiednich odstępach czasowych. Białka serwatkowe są bardzo szybko wchłaniane przez organizm, dlatego chętnie stosuje się je po treningu – już 30 minut po spożyciu są one zamieniane w aminokwasy, a po ok. 60 minutach ich poziom w organizmie osiąga swoje maksimum. Kazeina mleka jest białkiem bardzo powoli wchłanianym do organizmu, dlatego jego spożywanie najlepiej pozostawić sobie na noc. Kazeina posiada silne właściwości antykataboliczne, dlatego jest zalecana głównie po intensywnych treningach. Białko sojowe jest jedynym białkiem przyjmowanym przez osoby będące wegetarianami, aktywnie uprawiającymi sport. Zawiera ono wiele protein, przez co również stanowi cenne źródło białka.