Każdy kto jest na diecie, dużo ćwiczy zastanawia się co może a czego nie może jeść przed lub po treningu, aby nie zaprzepaścić osiągniętych już efektów. Ćwiczenia w klubie fitness czy też na siłowni wymagają dużego wysiłku i są dość sporym obciążeniem dla organizmu. Przed udaniem się na trening zalecane jest spożycie solidnej dawni węglowodanów, będących głównym ”zasilaniem” człowieka w energię. Posiłek powinien być zjedzony najpóźniej dwie godziny przed udaniem się na siłownię/fitness. Tylko wtedy substancje zawarte w posiłku wspomogą wytwarzanie glikogenu mięśniowego, przygotowującego organizm do solidnego i długotrwałego wysiłku. Najwięcej węglowodanów zaspokajających zapotrzebowanie człowieka na energię znaleźć można w kaszach, niektórych rodzajach pieczywa, makaronach, płatkach, warzywach korzeniowych, sokach, owocach i roślinach strączkowych. Równie ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka, które jest składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej – stanowi 20% całości. Jeżeli w diecie jest za mało białek ciężko będzie nam utrzymać stałą masę ciała lub wyrzeźbić mięśnie.