Pozostałością po produkcji serów jest serwatka. Zawiera ona bardzo cenne białko, zwane białkiem serwatkowym, które należy do najbardziej wartościowych biologicznie protein. Zawiera bardzo dużo aminokwasów, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, a odgrywają wielką rolę w budowaniu mięśni. Jest to przede wszystkim glutamina i aminokwasy rozgałęzione BCAA. Nic więc dziwnego, że po to cenne białko sięgnęli sportowcy. Oba te białka znakomicie wspomagają budowanie muskulatury. Komponując dietę pod trening siłowy, warto sięgnąć właśnie po białko serwatkowe. Wtedy nasila się synteza białek w mięśniach, co daje tzw. stan anaboliczny, czyli mięśnie się rozbudowują. Dodatkową zaletą tego suplementu jest to, że daje on długie uczucie sytości. Wymaga też więcej energii do strawienia, więc spalane jest więcej kalorii, a to pozwala utrzymać linię. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego białka serwatkowego. Jego nadmiar może skutkować szybszym zmęczeniem i apatią. Omawiany suplement najlepiej spożywać tuż po treningu.