Białko serwatkowe zalicza się do preparatów bardzo chętnie wybieranych przez kulturystów, sportowców i miłośników treningów na siłowni. Odznacza się ono wybitnymi właściwościami, które pozwalają wspomagać ciało przy forsownych treningach i uzyskiwać doskonałe rezultaty.
Białka serwatkowe dzielą się na trzy podstawowe typy:
– koncentraty białka serwatkowego
– hydrolizaty białka serwatkowego
– izolaty białka proteinowego
Poszczególne rodzaje białka serwatkowego różnią się między sobą stężeniem białek oraz sposobem ich wytwarzania. Tak wysoka różnorodność sprawia, że każda osoba może dobrać preparat zgodny ze swoimi potrzebami. Białka serwatkowe są cenione za wpływ, jaki wywierają na mięśnie trenujących, działanie anty-kataboliczne, jak również stymulowanie metabolizmu. Suplementacja białek serwatkowych poprawia również ogólne funkcjonowanie organizmu.
Białka serwatkowe można przyjmować w postaci smacznych i prostych w wykonaniu koktajli proteinowych. Alternatywą dla nich są białka kazeinowe.