Białko kazeinowe jest chyba jednym z mniej znanych wśród osób trenujących na siłowni. To proteiny pozyskiwane, podobnie jak serwatka, z mleka krowiego. Można powiedzieć, że kazeina tworzy mleczne spoiwo, zajmując 80 proc. jego składu, resztę stanowi serwatka.
W czym tkwi sekret skuteczności kazeiny? Kiedyś niedoceniana, teraz coraz częściej polecana przez osoby profesjonalnie zajmujące się suplementacją i dietetyką kazeina ma właściwości nie rozpuszczania się w żołądku i powolnego wchłaniania w jelitach. Czas jej całkowitego wchłonięcia do krwioobiegu to kilka godzin (nawet 8). Powolne wchłanianie substancji odżywczych wpływa na ich skuteczność, szczególnie w kwestii zatrzymania procesu katabolizmu. Kazeina zatem doskonale nadaje się jako odżywka potreningowa i regeneracyjna.
Jeśli chodzi o ilość suplementacyjną, należy dopasować ją do własnej wagi, przyjmując wskaźnik średnio 0,5g na 1 kg masy ciała dziennie. Wiele zależy jednak od naszych preferencji i intensywności treningu, a także poziomu zaawansowania. O poradę w tej kwestii warto spytać trenera.