Osoby trenujące sporty siłowe czy te w których liczy się wygląd mięśni, a także ludzie trenujący wyłącznie dla własnej przyjemności powinni wzbogacić swą dietę o szereg składników. Dzieje się tak za sprawą wypłukiwania z organizmu niektórych mikroelementów oraz witamin. Kolejnym powodem konieczności stosowania suplementacji jest fakt, iż w momencie zwiększonego wysiłku proporcjonalnie zwiększa się również zapotrzebowanie organizmu na wiele składników budulcowych.
Proszek z białka serwatkowego pomaga w odbudowie mięśni, ale także w tworzeniu się nowej, beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Dostarcza on pełnowartościowych białek zawierających wszystkie pełnowartościowe aminokwasy egzogenne. Dlatego też zawodnicy trenujący kulturystykę czy fitness nie mogą sobie pozwolić na brak tego suplementu w swoim planie żywieniowym.
Proszek serwatkowy, jak sama nazwa wskazuje, uzyskiwany jest z serwatki będącej produktem ubocznym podczas wytwarzania serów. W mleku, głównym składniku serów, białka serwatkowe stanowią ok 20% wszystkich białek zawartych w mleku pochodzenia zwierzęcego. Pozostałe 80% stanowi kazeina.