Białko jest jednym z trzech podstawowych składników odżywczych, które człowiek musi przyjmować, by móc prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Na tle innych składników białko wyróżnia się tym, że organizm nie może magazynować go na przyszłość i musi być dostarczane na bieżąco. A trzeba wiedzieć, że zapotrzebowanie na białko nie jest małe, gdyż składnik ten jest głównym materiałem budulcowym ludzkiego organizmu. Znajduje się w każdej komórce, mięśniu, narządzie oraz kości. Jeśli organizmowi nie dostarcza się optymalnych porcji białka, nie jest on w stanie się rozwijać.
Nieprawidłowa podaż białka jest groźna szczególnie w przypadku małych dzieci, kobiet ciężarnych, nastolatków. Także sportowcy, którzy rozwijają swoją muskulaturę, są zobowiązani do stosowania diety bogatej w białko. W ich przypadku najlepiej sprawdzi się białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie aminokwasy.
Źródłem pełnego białka są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, drób, ryby, mleko oraz nabiał. Alternatywą są białka soi, która jest jedyną rośliną dostarczającą pełnowartościowych białek.