Specjaliści przekonują, iż regularne spożywanie odpowiednich ilości białka pomaga w wytworzeniu w organizmie uczucia sytości, zaś napady głodu zdarzają się znacznie rzadziej. Jednak podczas uprawiania aktywności fizycznych ważne jest, aby przyjmowane składniki nie obciążały przewodu pokarmowego, co mogłoby doprowadzić do spadku energii, a także problemów trawiennych. Białkiem, które najszybciej zostaje wchłonięte z przewodu pokarmowego jest białko serwatkowe. Wysoka przyswajalność zapewniona jest przez niewielką zawartość tłuszczu oraz eliminację laktozy – obie substancje mogłyby opóźnić trawienie oraz obciążyć organizm sportowca. Izolat białka serwatkowego to przede wszystkim odżywka, która dostarcza wysokich wartości odżywczych, dzięki obecności aminokwasów – rozgałęzionych, egzogennych oraz endogennych. Taka kombinacja składników pozwala na przyspieszenie anabolizmu, czyli powstawania związków złożonych w ciele sportowca. Jest to proces wzrostowy, który w skuteczny sposób gromadzi energię, zaś wydolność osoby ćwiczącej utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie.