Białko to jedna z tych substancji, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Krótko mówiąc, jest to cenny materiał budulcowy. Tak więc jego niedobry skutkowałby osłabieniem, brakiem odpowiedniej regeneracji mięśni, spadkiem sił i witalności. Białko buduje masę mięśniową, jest więc obecne w wielu preparatach dla sportowców. Jednak tak jak z każdą substancją, tak i z białkiem należy uważać. Najlepiej jest, gdy trafia ono w sposób naturalny, w łatwo przyswajalnej postaci, czyli pobierane jest z takich składników, jak:
mięso,
ryby,
warzywa strączkowe, nabiał.
Jak widać, w większości przypadków są to produkty odzwierzęce. Alternatywą dla wegetarian mogą być jedynie warzywa strączkowe, szczególnie zaś soja. Jej obecność w diecie wegetariańskiej, podobnie jak obecność np. fasoli – jest konieczna. Białko to cenne paliwo dla organizmu, bez niego nie da się normalnie funkcjonować. Czasem występują poważne niedobry, wtedy konieczne jest nie tylko zmienienie duety, lecz też przyjmowanie różnych preparatów.