Każdy żywy organizm, czyli także organizm człowieka, składa się z białek. Z tego podstawowego składnika zbudowane są wszystkie nasze tkanki: mięśnie, gruczoły, narządy wewnętrzne, ścięgna, paznokcie, włosy, skóra. Są one nie tylko budulcem tkanek, ale również enzymów i hormonów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, dzięki czemu chronią nas przed chorobami wywoływanymi przez bakterie i wirusy. Pełnią także wiele jeszcze innych, istotnych dla funkcjonowania zadań. Białka, z których powstają tkanki, są syntetyzowane przez organizm z aminokwasów. Część z nich jest wytwarzana przez organizm samodzielnie, pozostałe pochodzą z pożywienia. Noszą one nazwę egzogennych. Dlatego nasza dieta powinna składać się z odpowiedniej ilości tych substancji, inaczej praca narządów i innych procesów zostanie zakłócona. Zgodnie z zaleceniami dieta dzieci powinna zawierać 65 g białek, osób dorosłych 100 g, a kobiet w ciąży i karmiących 110 g. Groźna jest nie tylko dieta uboga, ale też dieta zbyt bogata w białka.