Każdy, kto decyduje się na uprawianie sportu i stawia sobie za cel zbudowanie masy mięśniowej powinien włączyć do swojej diety białko. Jego podaż gwarantuje, że mięśnie będą ładnie się rozrastały. Wśród wielu rodzajów białek znajduje się to pochodzące z jaja. Poznajmy je nieco bliżej.
Czym jest białko jaja?
Białko jaja, czyli albumina, w początkowej fazie ma postać cytoplazmy. Jego zadaniem jest dostarczenie pożywienia rozwijającemu się embrionowi. Białko dzieli się na dwie warstwy: cieńszą oraz grubszą.
Dlaczego warto sięgać po jajka?
W białku jaj znajduje się bardzo mało kalorii. Są one również pozbawione tłuszczu. Dostarczają za to ogromnej ilośći protein, które dla osób aktywnie uprawiających sport są niezwykle cenne. W białku jaja znajdziemy aż sto czterdzieści pięć aminokwasów, co czyni je produktem pełnowartościowym.
Co jeszcze dają nam białka jaj?
Proteiny to nie jedyne substancje, które zawarte są w białku jaja. Obecna w nich ryboflawina sprawia, że ten produkt spożywczy skutecznie dba o kondycję naszych oczu. Selen eliminuje z organizmu wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się.